BKC - BJB ? niezawodność
Zwiń
X
-
BKC - BJB ? niezawodność
Witam,
Zastanawiam się nad kupnem używanej O2 1.9 TDI (2006-2007) i na forum znalazłem oznaczenia dwóch silników :
BKC - 1.9 PD - 105KM (250Nm) [140/320 ]
BJB - 1.9 PD - 105KM (250Nm) [140/320 ]
Czym się różnią te silniki od siebie ? Jak jest z zawodnością TDI ?
I jeszcze jedno - jak 1.9 TDI jest wrażliwe na jakość paliwa ? Czy defekt układu wtryskowego jest częstym problemem w tych silnikach ? Czy często padają wtryski lub pompa ?
Bardzo zraziłem się do diesli bo mój ford tdci jeszcze stoi w warsztacie (po raz drugi), a koszty które poniosę na naprawę układu wtryskowego po zatankowaniu gorszego paliwa są ogromne :/
-
-
_baniak, jest jeszcze oznaczenie BXE 1.9TDI 105KM (250Nm) .
W zasadzie to prawie się nie różnią. Co wrażliwości na paliwo to nie jest tak źle. Żadko słyszy się na forum że potrzeba było wymienić PD. Nie wiem o jaką masz pompę na myśli ale jeśli chodzi Ci o tą w baku to raczej są trwałe. PD na pewno poczujesz że zatankowałeś gorszej jakości paliwo ale żeby od razu stanął to raczej nie. Osobiście przejechałem BXE 60kkm bez problemów jakichkolwiek, ale tankuję tylko na markowych stacjach.Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC
Komentarz
-
-
Może nie napisze o typowych usterkach ale częściach eksploatacyjnych które szarpią nieźle po kieszeni. Przy tym przebiegu do wymiany może być turbina (widziałem auta z przebiegami od nowości 50-60tys które czekały na wymianę turbawki) oraz sprzęgło z dwumasą.
Na pewno niezawodne sa starsze silniki na pompie wtryskowej. Ja mam nalatane ok 210tys i wszystko oryginał, turbina, dwumasa, sprzęgło a usterki przez ten okres żadnej, tylko płyny, filtry, klocki tarcze. Silnik 1.9 105KM jest już na pompowtryskach.Tomek
Komentarz
-
-
Komentarz
-
-
ja jezdzilem BJB i naprawde polecam autko bez awaryjne nigdy nie mialem z nim problemow ale fakt jak sie zatankuje gorsze paliwko to czuc to lekko w osiagach ale zeby stanelo lub cos tego typu to wrecz nie mozliwe,szczerze moge polecicSkoda Octavia II 1.9 TDI BJB 105/250 niestety juz nie ma(ale w pamieci pozozstanie
obecnie Skoda Octavia II 2.0 TDI 187 km i 390 Nm + banan na twarzy
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...ck+king++dachu
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Maya82Tomek_dx, Skoro BJB jak piszesz były produkowane do 2003 roku to jak wytłumaczyć fakt,że ja kupiłam moją,nowiutką BJB w październiku 2004 roku i sprawdzając VIN jest również w roku modelowym 2004?
W kwestii niezawodności to oprócz oczywistych wymian po konkretnym przebiegu (obecnie ponad 156 tys ) prawdopodobnie amorki tył czekaja na swoja kolej ...Pozdrawiam,
Grzegorz
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Maya82Tomek_dx, Skoro BJB jak piszesz były produkowane do 2003 roku to jak wytłumaczyć fakt,że ja kupiłam moją,nowiutką BJB w październiku 2004 roku i sprawdzając VIN jest również w roku modelowym 2004?Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC
Komentarz
-
Komentarz